Blog

kreatopolis Odredite na osnovu crteža koje čulo dominira kod vašeg deteta

Odredite na osnovu crteža koje čulo dominira kod vašeg deteta
Jana Rastegorac / 03.03.2017

Da li ste znali kako možete odrediti koje je dominantno čulo kod vašeg deteta? Jednostavno - dajte mu papir i olovku!

Na osnovu crteža, deca uzrasta 2-5 godina mogu biti klasifikovana kao dominantno vizuelna, taktilna, auditivna ili kao ona kod koje dominiraju ukus/miris.

Vizuelni tip – biraće mnoštvo boja i ostaviti trag na stranici vodeći računa da iskoriste sav prostor i svaku boju. Od samog početka, crteži su im koloristički bogati i ekspresivni. Za razliku od dece kod koje dominiraju druga čula, oni deluju kao da crtanju ili slikanju pristupaju sa već gotovom slikom u glavi i spremni su da ulože vreme u razrađivanje finih detalja. Crteži su lepi, ali ne lični i sadrže pre popularne predstave nego sopstveno vizuelno iskustvo deteta. Lična komponenta za njih je u viđenju i komentarisanju njihovog rada od strane drugih.

Taktilni tip – sa jednom ili više olovaka u ruci vrlo brzo će istražiti čitav beo papir, najradije stojeći. Mada su svesni ivica papira, ne trude se da ostanu u njegovim okvirima. Isto tako naglo kao što su počeli, oni će i završiti, baciti papir na pod i ponoviti akciju na sledećem papiru. Mlađa deca najradije biraju bojice, dok je roler-penkalo omiljeno kod nešto starije dece. Najčešće biraju jednu boju, eventualno dve, ako im je sugerisano.

Auditivni tip - vole da sve bude organizovano pre nego što počnu da crtaju. Oni pregledaju različite olovke, bojice i slikarske materijale da bi se uverili da su obezbeđeni pre nego što odaberu svoju omiljenu boju i počnu da prave kružne šare po čitavoj stranici. Njihov crtački stil je uravnotežen i organizovan, a koriste dve do tri boje. Već kao vrlo mali najradije biraju osnovne boje. Pokazuju razvijenu svest o granicama papira, prostornoj uravnoteženosti i simetriji.  

Deca kod koje dominiraju ukus ili miris – plava škrabotina na praznom listu predstavljaće u njihovom slučaju nešto vredno i puno značenja. Škrabotina obično predstavlja nekoga koga znaju i vole, dok je odabrana ona boju vezuju za tu osobu. Crtaju sa namerom, pa čak i ako crtež nama odraslima ne deluje kao nešto određeno, za dete je on vrlo jasan i vrlo mu je bitno da okruženje ceni i zna šta ta škrabotina predstavlja. Crteži najčešće prikazuju članove porodice, ljubimce i bliske ljude.   

Crtanje je predivan put da se vaše dete izrazi, pa i odličan način da se odredi njegova čulnost. Kada sledeći put budete imali problema sa razumevanjem ponašanja svog deteta, dajte mu papire, olovke i donesite odluku na osnovu onoga što ste saznali o njegovom dominantnom čulu.

http://www.stuff.co.nz/life-style/parenting/little-kids/70417748/what-your-childs-drawings-can-tell-you-about-their-personality

Nema rezultata