Blog

kreatopolis Aelita Andre – vunderkind apstraktnog ekspresionizma

Aelita Andre – vunderkind apstraktnog ekspresionizma
Katarina Gajic / 21.12.2016

Ova neverovatna devojčica iz Melburna rođena je 2007, počela da slika na platnu sa devet meseci, a sa dve godine je već imala prvu samostalanu izložbu. Ovo su neke od njenih slika nastalih u tom periodu:

Do sada je imala četiri samostalne izložbe u Njujorku, četiri u Kini i jednu u Rusiji na Akademiji lepih umetnosti u Sankt Peterburgu.

Međutim, ono što je još fascinantnije od ove profesionalne karijere jedne devetogodišnjakinje, jesu sama njena platna. Kritika ih poredi sa Džeksonom Polokom, verovatno s pravom jer se po vizuelnom utisku Aelitini radovi zaista mogu svrstati u apstraktni ekspresionizam.

Međutim, da li je potrebno određivati kom pravcu pripada slikarstvo jedne devojčice? Da su njena platna po zrelosti zaista ravna odraslim umetnicima, u to nema sumnje. Ipak, treba odvojiti dečje stvaralaštvo od stvaralaštva odraslih. Odrasli slikari, osim talentom, uvek su vođeni i izvesnom istorijskom svešću, dok je u slučaju jednog deteta, slikarstvo čista ekspresija, ljubav prema boji i živom kontaktu sa materijalom.

Ova, po rečima BBC-ija, „najmlađa ikad profesionalna umetnica“ ima svoj web-sajt (http://www.aelitaandre.com/), učestvuje u projektima, sarađuje sa fondacijama za decu, kompanijama, pojavljuje se u medijima, izvodi performanse na „zvučnim slikama“. Drugim rečima, radi sve ono što je deo karijere svakog poznatog savremenog umetnika.

Može se postaviti pitanje da li je Aelitin talenat ugrožen tako ranim ulaskom na umetničko tržište i da li je to vodi ka neizbežnoj komercijalizaciji. Sudeći po intervjuima sa njom, Aelita je veoma zrelo dete, koje bez treme, ali i bez pretencioznosti govori pred kamerama. U fokusu njenih izjava uvek je ljubav prema slikarstvu i želja da njime nastavi da se bavi. Želimo joj da se to zaista ostvari!

Pogledajte Aelitin performans sviranja na zvučnoj slici:

https://www.youtube.com/watch?v=qUPlgyaxXSY&t=8s

 

Izvori: http://www.aelitaandre.com/

https://www.youtube.com/watch?v=23hWMvSrZx8

https://www.youtube.com/watch?v=mwO_RcNGhlM

Nema rezultata